PSIDIUM GUAJAVA - Közönséges guáva - 5db mag/csomag
Család: Myrtaceae
Közismert neve: Közönséges guáva, Common or Apple Guava
Széles körben elterjedt trópusi gyümölcs, melynek sötétbarna kérge pikkelyes, levelei alakja tojásdad, színe világoszöld, fonákjuk molyhos.
Nagy fehér virágai tavasszal nyílnak. Termésének húsa rózsaszínű, kissé magvas, rendkívül kellemes ízű és illatú.
PSIDIUM:
A mirtuszfélék családjába tartozó nemzettség közel 100 fajt foglal magába, legtöbbjüket az ehető gyümölcsükért termesztik.
Termésük frissen fogyasztatók. Gyümölcslevet, lekvárt és befőttet is készítenek belőle.
Nedves jó vízelvezetésű talajban, széltől védett helyen neveljük.
Minimális hőmérséklet: 5-10 °C.
Csíráztatása könnyű, 4-6 hetet vesz igénybe.
Fagyérzékenyek.
A magvetés előkészítése és a magonc átültetése
Az elvetéshez használjunk tőzeget, palántaföldet vagy mosott homok és föld 1 : 2 arányú keverékét. Ezt a mixet rakhatjuk műanyag dobozba, vagy közvetlenül cserépbe is. Ezt nedvesítsük be, de ne álljon benne a víz.
A magokat 2 cm-re vagy nagyobb távolságra helyezzük el egymástól és fedjük be annyi földdel, hogy 2x olyan magas legyen, mint a mag átmérője. Majd takarjuk be üveggel vagy műanyag fóliával, hogy magas legyen a páratartalom. Ezután helyezzük meleg helyre, (esetleg radiátorra, fűtőtestre - de vigyázzunk nehogy túlmelegedjen, károsodjanak a gyökerei!) és a földjét ne hagyjuk kiszáradni!
A magok csírázáshoz a 25°C körüli hőmérséklet szükséges.
Fontos megjegyzés!
Kérjük vegyék figyelembe a következőket:
- a nem megfelelő hőmérséklet,
- az ültetőközeg minősége,
- és a nem megfelelő páratartalom
késlelteti vagy teljesen megakadályozza a csírázási folyamatot!