COFFEA CANEPHORA - Kávécserje - 5db mag/csomag
Coffea canephora - Kávécserje - Robusta Coffee
Esernyő alakú kis fa, melynek magassága a 10 m-t is elérheti. Eredetileg a trópusi Afrika nyugati területein és észak Angólában található meg, de széles körben termesztik egyéb területeken is.
Levelei sötétzöldek, fényesek, szélük hullámos és illatosak. A világon a második leginkább fogyasztott és népszerű kávé fajta.
COFFEA
Kávécserje
Ez a kávébab forrásaként ismert trópusi afrikai és ázsiai nemzetség a búzafélék családjába (Rubiaceae) családjába tartozik és kb. 40 örökzöld cserje- és kis fafajt tartalmaz.
A nagyüzemi kávétermesztésben a legelterjedtebb faja Coffea arabica, illetve a Caffea canephora. A levélhónaljakban csomókban hozzák tetszetős, fehér, illatos virágaikat, a melyekből a színes, húsos termések fejlődnek. Ez tartalmazza a kávébabot.
Termesztése:
A jó terméshez a magas hőmérséklet elengedhetetlen, dísznövényként fagymentes helyen teleltessük. Félárnyékos helyet kedvel.
Talaja jó vízáteresztő, tápanyagban dús legyen.
Minimális hőmérséklet : 10 °C.
Fagyérzékeny. A mag csírázási ideje kb. 3 - 4 hét.
A magvetés előkészítése és a magonc átültetése
A magokat 1-2 napig langyos, szobahőmérsékletű vízben áztassuk. Az elvetéshez használjunk kaktuszföldet. Ezt rakhatjuk műanyag dobozba, vagy közvetlenül cserépbe is. Ezt nedvesítsük be, de ne álljon benne a víz.
A magokat 2 cm-re vagy nagyobb távolságra helyezzük el egymástól és fedjük be annyi földdel, hogy 2x olyan magas legyen, mint a mag átmérője. Majd takarjuk be üveggel vagy műanyag fóliával, hogy magas legyen a páratartalom. Ezután helyezzük meleg helyre, (esetleg radiátorra, fűtőtestre - de vigyázzunk nehogy túlmelegedjen, károsodjanak a gyökerei!) és a földjét ne hagyjuk kiszáradni!
A trópusi fajok a 28-30 °C körüli hőmérsékletet kedvelik.
Az első levélkék megjelenése után, óvatosan emeljük ki a növényt és egyenként ültessük át megfelelő nagyságú cserépbe. A magot ne távolítsuk el a növényről, ez pár hét múlva leesik róla.
Biztosítsuk a jó vízelvezetésű közeget (2 rész kerti föld, 1 rész homok). Ne hagyjuk kiszáradni a földjét! A legoptimálisabb, ha a talaj hőmérséklete még egy darabig olyan magas, mint amilyen a csírázás ideje alatt volt. Később a növekedés beindultával, ezt fokozatosan csökkenthetjük.
Lássuk el címkével és állítsuk őket bőséges fénybe, de ne a tűző napra!
Szükség szerint tápoldatozzuk.
Fontos megjegyzés!
Kérjük vegyék figyelembe a következőket:
- a nem megfelelő hőmérséklet,
- az ültetőközeg minősége,
- és a nem megfelelő páratartalom
késlelteti vagy teljesen megakadályozza a csírázási folyamatot!