Acer palmatum - Ujjas juhar - 5db mag/csomag

ÚJ
Acer palmatum - Ujjas juhar - 5db mag/csomag
1 150 Ft
Egységár: 230 Ft/db
A vásárlás után járó pontok: 12 Ft
Acer palmatum - Ujjas juhar, legyezőlevelű juhar

Az ujjas juhar vagy legyezőlevelű juhar (Acer palmatum) a szappanfavirágúak (Sapindales) rendjébe és a szappanfafélék (Sapindaceae) családjába tartozó faj. A japánkert egyik meghatározó növényfaja, magyarul (más fajokkal együtt) a leggyakrabban japán juharnak nevezik. Különleges külleme miatt igen kedvelt dísznövény. Igen sok változata létezik, akadnak köztük világossárga, halványzöld, bordó szélű, de teljesen sötétbordó levelűek is.
Színes lombú fajtái zöld fák előtt nagyon kontrasztosak. Bonszaiként is gyakran nevelik.
Minimális hőmérséklet: fagytűrő.
Részletek

Acer palmatum - Ujjas juhar, legyezőlevelű juhar"Az ujjas juhar vagy legyezőlevelű juhar (Acer palmatum) a szappanfavirágúak (Sapindales) rendjébe és a szappanfafélék (Sapindaceae) családjába tartozó faj. A japánkert egyik meghatározó növényfaja, magyarul (más fajokkal együtt) a leggyakrabban japán juharnak nevezik. Különleges külleme miatt igen kedvelt dísznövény. Igen sok változata létezik, akadnak köztük világossárga, halványzöld, bordó szélű, de teljesen sötétbordó levelűek is.
Színes lombú fajtái zöld fák előtt nagyon kontrasztosak. Bonszaiként is gyakran nevelik.
A cserje vagy fa 6–10 méter magasra nőhet. Ernyő formájú koronája többnyire szabálytalan vagy kerekded. Vesszői vékonyak.
Az „ujjas” nevet tenyeresen összetett leveleiről kapta; a 4–12 cm hosszú levelek öt-, hét- vagy kilencujjúak lehetnek. Színüket évszakonként és variánstól függően változtathatják (pl. a nyáron zöld levél ősszel bordóra vált).

A savanyú kémhatású (pH 6,1–6,5) jó vízvezető vályogtalajt kedveli. Egyes változatai közepes kémhatású (pH 6,6–7,5) talajban is jól megélnek. Olyan helyre ültessük, ahol a nappal nagy részében árnyékban van.

Mivel eredeti élőhelyén enyhébbek a telek, nálunk érdemes pár centi fenyőkéreggel betakarni, hogy a fagy ne érjen a gyökeréig.
Nagy melegben sok vizet igényel; akár mindennap is öntözhetjük. Szereti, ha a levegő a párás, és vigyázni kell, hogy a leveleit a hőség ne perzselje meg."

Termesztés:
A mérsékelt égövi hűvösebb, csapadékosabb éghajlatú területeken termeszthető. Szeretik a nedve, meleg nyarakat és az ettől határozottan eltérő teleket. Mélyrétegű, jó vízháztartású talajokat kedveli.

A magvetés előkészítése és a magonc átültetése

Csíráztatása előtt a magokat tegyük 3-6 órára langyos vízbe. Az elvetéshez használjunk tőzeget, palántaföldet vagy mosott homok és föld 1 : 2 arányú keverékét. Ezt a mixet rakhatjuk műanyag dobozba, vagy közvetlenül cserépbe is. Ezt nedvesítsük be, de ne álljon benne a víz.
A magokat 2 cm-re vagy nagyobb távolságra helyezzük el egymástól és fedjük be annyi földdel, hogy 2x olyan magas legyen, mint a mag átmérője. Majd takarjuk be üveggel vagy műanyag fóliával, hogy magas legyen a páratartalom. Ezután helyezzük meleg helyre, (esetleg radiátorra, fűtőtestre - de vigyázzunk nehogy túlmelegedjen, károsodjanak a gyökerei!) és a földjét ne hagyjuk kiszáradni! 
A magok csírázáshoz a 25°C körüli hőmérséklet szükséges.

Az első levélkék megjelenése után, óvatosan emeljük ki a növényt és egyenként ültessük át megfelelő nagyságú cserépbe. A magot ne távolítsuk el a növényről.
Biztosítsuk a jó vízelvezetésű közeget (2 rész tőzeg, 2 rész savanyú kerti föld, 1 rész homok). Ne hagyjuk kiszáradni a földjét! A legoptimálisabb, ha a talaj hőmérséklete még egy darabig olyan magas, mint amilyen a csírázás alatt volt. Később a növekedés beindultával, ezt fokozatosan csökkenthetjük.
Lássuk el címkével és állítsuk őket bőséges fénybe, de ne a tűző napra!
Szükség szerint tápoldatozzuk, a növény terebélyessé válásakor ültessük 1 számmal nagyobb cserépbe.

 

Fontos megjegyzés!

 Kérjük vegyék figyelembe a következőket:

- a nem megfelelő hőmérséklet,

- az ültetőközeg minősége,

- és a nem megfelelő páratartalom

késlelteti vagy teljesen megakadályozza a csírázási folyamatot!

 Minimális hőmérséklet: fagytűrő.

Forrás: wikipedia

Adatok
Cikkszám
253734
Hasonló termékek