Acer palmatum - Ujjas juhar - 5db mag/csomag

Acer palmatum - Ujjas juhar - 5db mag/csomag
750 Ft
A vásárlás után járó pontok: 23 Ft
ACER PALMATUM - Ujjas juhar, legyezőlevelű juhar

Az ujjas juhar vagy legyezőlevelű juhar (Acer palmatum) a szappanfavirágúak (Sapindales) rendjébe és a szappanfafélék (Sapindaceae) családjába tartozó faj. A japánkert egyik meghatározó növényfaja, magyarul (más fajokkal együtt) a leggyakrabban japán juharnak nevezik. Különleges külleme miatt igen kedvelt dísznövény. Igen sok változata létezik, akadnak köztük világossárga, halványzöld, bordó szélű, de teljesen sötétbordó levelűek is.
Színes lombú fajtái zöld fák előtt nagyon kontrasztosak. Bonszaiként is gyakran nevelik.
Részletek
ACER PALMATUM - Ujjas juhar, legyezőlevelű juhar

"Az ujjas juhar vagy legyezőlevelű juhar (Acer palmatum) a szappanfavirágúak (Sapindales) rendjébe és a szappanfafélék (Sapindaceae) családjába tartozó faj. A japánkert egyik meghatározó növényfaja, magyarul (más fajokkal együtt) a leggyakrabban japán juharnak nevezik. Különleges külleme miatt igen kedvelt dísznövény. Igen sok változata létezik, akadnak köztük világossárga, halványzöld, bordó szélű, de teljesen sötétbordó levelűek is.
Színes lombú fajtái zöld fák előtt nagyon kontrasztosak. Bonszaiként is gyakran nevelik.
A cserje vagy fa 6–10 méter magasra nőhet. Ernyő formájú koronája többnyire szabálytalan vagy kerekded. Vesszői vékonyak.
Az „ujjas” nevet tenyeresen összetett leveleiről kapta; a 4–12 cm hosszú levelek öt-, hét- vagy kilencujjúak lehetnek. Színüket évszakonként és variánstól függően változtathatják (pl. a nyáron zöld levél ősszel bordóra vált).

A savanyú kémhatású (pH 6,1–6,5) jó vízvezető vályogtalajt kedveli. Egyes változatai közepes kémhatású (pH 6,6–7,5) talajban is jól megélnek. Olyan helyre ültessük, ahol a nappal nagy részében árnyékban van.

Mivel eredeti élőhelyén enyhébbek a telek, nálunk érdemes pár centi fenyőkéreggel betakarni, hogy a fagy ne érjen a gyökeréig. Nagy melegben sok vizet igényel; akár mindennap is öntözhetjük. Szereti, ha a levegő a párás, és vigyázni kell, hogy a leveleit a hőség ne perzselje meg."


Termesztés:
A mérsékelt égövi hűvösebb, csapadékosabb éghajlatú területeken termeszthető. Szeretik a nedve, meleg nyarakat és az ettől határozottan eltérő teleket. Mélyrétegű, jó vízháztartású talajokat kedveli.

Minimális hőmérséklet: fagytűrő.

Forrás: wikipedia
Adatok
Cikkszám
253734