Solanum anguivi - Erdei keserű bogyó - 5db mag/csomag
Közismert neve: Solanum anguivi (= S. indicum), Forest Bitterberry, Erdei keserű bogyó
Természetes élőhelye Dél-Afrika trópusi területei, Madagaszkár, és az Arab-félsziget.
Egyéves fás növény vagy cserje, magassága max. 4 m-es lesz. Levelei és szára tüskés. Minden részes szőrös.
Gyümölcse 6-12mm átmérőjű, gömb alakú, narancsvörös éretten. Amikor érett csak akkor ehető. Növekedése gyorsnak mondható.
Nem fagytűrő.
GYÓGYHATÁSA:
Gyökerét és gyümölcsét gyógyászati célokra használják : bőrbetegségek, vizelet-visszatartás, láz, köhögés, asztma, menstruációs zavarok, kólika, haspuffadás és székrekedés.
SOLANUM
Csucsor, Ebszőlős
Mintegy 1400 fajból álló nemzetség, főleg Amerika trópusi vidékeiről származik, de az egész világon elterjedt fajok.
Egyéves, évelő , kúszónövény, cserje és fatermetű is előfordul közöttük. A fák és cserjék lombhullató vagy örökzöldek, sokuk tövises.
A virágaik hasonlóak, ötszirmú forrt virágok, közepén jellegzetes sárga porzókkal. termésük húsos bogyó, általában mérgező, és mivel feltűnő színűek, gyermekekre számára különösen veszélyesek.
Termesztés:
Kevés faj közülük télálló. Ültetőközegre nem igényes, jó vízelvezetés azért fontos számukra.
Könnyen termeszthetőek. Napos fekvést vagy félárnyékot igényelnek.
Minimális hőmérséklet : 5°C
A mag csírázási ideje kb. 1 hónap.
A magvetés előkészítése és a magonc átültetése
Csíráztatása előtt a magokat tegyük 3-6 órára langyos vízbe. Az elvetéshez használjunk tőzeget, palántaföldet vagy mosott homok és föld 1 : 2 arányú keverékét. Ezt a mixet rakhatjuk műanyag dobozba, vagy közvetlenül cserépbe is. Ezt nedvesítsük be, de ne álljon benne a víz.
A magokat 2 cm-re vagy nagyobb távolságra helyezzük el egymástól és fedjük be annyi földdel, hogy 2x olyan magas legyen, mint a mag átmérője. Majd takarjuk be üveggel vagy műanyag fóliával, hogy magas legyen a páratartalom. Ezután helyezzük meleg helyre, (esetleg radiátorra, fűtőtestre - de vigyázzunk nehogy túlmelegedjen, károsodjanak a gyökerei!) és a földjét ne hagyjuk kiszáradni!
A magok csírázáshoz a 25°C körüli hőmérséklet szükséges.
Fontos megjegyzés!
Kérjük vegyék figyelembe a következőket:
- a nem megfelelő hőmérséklet,
- az ültetőközeg minősége,
- és a nem megfelelő páratartalom
késlelteti vagy teljesen megakadályozza a csírázási folyamatot!
Foto: wikipedia