KIGELIA AFRIKANA - Szalámifa - 5db mag/csomag
Közismert neve: Kigelia africana (= K. pinnata) - Szalámifa, Kolbászfa, Sausage Tree
Afrika középső és déli részén honos örökzöld fa. Összetett levelein belül a levélkék száma 7-9. Nyáron nyíló, vörös, harang alakú virágja mely látványra fantasztikus, illatra sajnos kevésbé. Éjszakai beporzását a denevérek végzik. Kolbász alakú nagy, fásodó termése nem ehető.
KIGELIA
A bignóniafélék családjába (Bignoniaceae) tartozó nemzetség csupán egyetlen örökzöld fafajt tartalmaz. Jellegzetességét, az akár 1,8m hosszúságot elérő élénkvörös csüngő fürtvirágzatai adják. Hosszú kocsányon lógó, 45 cm hosszú fásodó termései szürkésbarna színűek.
Termesztése:
Tápanyagban gazdag, jó vízelvezető képességű talajokat, napsütötte védett fekvést és meleg körülményeket kedvel. A növekedési időszakban rendszeres öntözést kíván.
GYÓGYHATÁSA:
Az afrikai népi gyógyászatban a vérhas ellen, nemi betegségekre és helyi alkalmazásban a sebekre és tályogokra használták gyulladásgátló hatása miatt.
Illetve a gyümölcs darabjait a férfiak péniszére illetve a női keblekre kenegetve növelő hatást kívántak elérni vele. Mágiában használva a gonosz szellemek elűzésére, rontás levételre.
A magvetés előkészítése és a magonc átültetése
A magokat 1-2 napig langyos, szobahőmérsékletű vízben áztassuk. Az elvetéshez használjunk tőzeget, palántaföldet vagy mosott homok és föld 1 : 2 arányú keverékét. Ezt a mixet rakhatjuk műanyag dobozba, vagy közvetlenül cserépbe is. Ezt nedvesítsük be, de ne álljon benne a víz.
A magokat 2 cm-re vagy nagyobb távolságra helyezzük el egymástól és fedjük be annyi földdel, hogy 2x olyan magas legyen, mint a mag átmérője. Majd takarjuk be üveggel vagy műanyag fóliával, hogy magas legyen a páratartalom. Ezután helyezzük meleg helyre, (esetleg radiátorra, fűtőtestre - de vigyázzunk nehogy túlmelegedjen, károsodjanak a gyökerei!) és a földjét ne hagyjuk kiszáradni!
A trópusi fajok a 26-30 °C körüli hőmérsékletet kedvelik.
Fontos megjegyzés!
Kérjük vegyék figyelembe a következőket:
- a nem megfelelő hőmérséklet,
- az ültetőközeg minősége,
- és a nem megfelelő páratartalom
késlelteti vagy teljesen megakadályozza a csírázási folyamatot!