Banánok - kezelési tanácsok

A banán a világ legnagyobb lágyszárú növénye

Banán

 

Banánfának is nevezik, bár nem is fa. Ez egy masszív lágyszárú növény, ami elérheti természetes körülmények között a 15 m-es magasságot is.
A másik elképesztő tény ezzel a növénnyel kapcsolatban, hogy csaknem 1000 fajtája létezik a világon.

Ajánlott hőmérséklet

A banánoknak az ideális átlaghőmérséklet a 26,7 °C és az átlagos havi csapadékmennyiség 10 cm.
A minimum és maximum napi hőmérséklet: 22-32°C között van.
A csíráztatásuk alatt a 30°C ajánlott, amit éjszakára lecsökkenthetük szobahőmérsékletre.
A banánok élőhelyén a száraz évszak normál körülmények között nem tart 3 hónapnál hosszabb ideig.
Nálunk télen, amikor nyugalomba vonulnak, az öntözésüket csökkentsük, mert túlöntözésük könnyen gyökérrothadáshoz vezethet.

Öntözésüket ha lehet összegyűjtött esővízzel oldjuk meg. Időnként vízzel permezzük meg őket, esetleg a levelüket nedves ruhával le is törölgethetjük, ezzel elkerülhetjük a kártevők megjelenését a banánon.
A banánok nyáron átlagosan havonta 4 levelet hoznak, míg télen csak havonta egyet.
A banán egy olyan különleges növény, ami "örökéletű", mert reprodukálja magát. Amikor a banánfürtöket betakarítják, az anyanövény elhal. De mielőtt ez megtörténik, egy oldalsó sarjat, elágazást hoz létre, így gondoskodik az utódlásról.

A föld alatti része a törzsnek hozza ezt az új hajtást, így marad "örökéletű" a banánfa.
Mindegyik új hajtás felnőtt banánná válik, ám van amelyik távolabbra is képes telepedni az anyatörzstől. A törzse valójában csak "áltörzs", mert a levelek összecsavarodásából épül fel, melyek aztán a törzs végén kibomlanak egymás után mint egy lombozat.
A banán nagyon gyorsan növekszik meleg és nedves helyeken, ahol magas a páratartalom.

A GYÜMÖLCSE szerint a banán igen sokféle lehet. Mind színében, mind formájában sok a variáció: egyeseknek magjuk van, másoknak nincs, vannak törpe banánok, vannak masszív fajták, rövidek, szögletesek, kerekítettek, egyenesek, ívelt formájúak, zöldek, sárgák, csíkosak, rózsaszínek, foltosak, vagy akár ezüstös színűek is.

 

Banán fürtje

 

A banán tápoldatozása

Mivel a banánok fejlődése gyors, tápanyagellátásukra nagy gondot kell fordítani.
Tápoldatozásuk nyáron kéthetente történjen, télen csak havonta egyszer. A vízben elkevert tápanyagokat, ha lehet a nedves földjére locsoljuk, sem a levelére sem a törzsére nem ajánlatos.
A tápoldat összeállítása: 8:10:8 arányú NPK, vagy ehhez nagyjából hasonló tápoldatok.
Ha a legoptimálisabb körülményeket szeretnénk megteremteni a növényünknek, akkor a banánokat savanyú 5.5 - 6.6 pH-jú földbe ültessük. Ennél alacsonyabb pH-t kerüljük, mert könnyen megbetegíthetjük a növényt.

 

Banán