TAMARINDUS INDICA - Tamarinduszfa - 5db mag/csomag
Eredeti termőhelye Afrika, de a trópusokon majdnem mindenhol megtalálható. Koronája terebélyes, levelei élénkzöldek, szárnyasan összetettek.
Virágai apró, pirossal futtatott, sárga vagy narancssárga színű fürtvirágzatok, melyek nyáron nyílnak.
A lepkék kedvelt növényei közé tartoznak. Hüvelytermése 15cm hosszú, törékeny, szürkésbarna színű. Nagyon könnyű a termesztése és a tartása is.
Bonsaiként is kedvelt növény. Terméséből curry, chutney, különféle italok és édességek készülnek.
Egyes részeit gyógynövényként is használják.
Termesztése:
A teljes napsütést, a közepes tápanyagellátású, jó vízelvezetésű, talajt kedveli.
Talaj pH: 5.6-6 illetve 6.1-6.5
TAMARINDUS
A nemzetség egyetlen örökzöld fajával, a lepényfafélék (Caesalpinaceae) családjába tartozik.
Széles koronája gyakran elterülő, lágy zöld levelei páfránylevélre emlékeztetnek. Virágai krémszínűek vagy sárgásak, gyakran pirosas árnyalatúak.
Minimális hőmérséklet : -6 °C. Fagytűrő.
A mag csírázási ideje kb. 3 - 4 hét.
A magvetés előkészítése és a magonc átültetése
Az elvetéshez használjunk tőzeget, palántaföldet vagy mosott homok és föld 1 : 2 arányú keverékét. Ezt a mixet rakhatjuk műanyag dobozba, vagy közvetlenül cserépbe is. Ezt nedvesítsük be, de ne álljon benne a víz.
A magokat 2 cm-re vagy nagyobb távolságra helyezzük el egymástól és fedjük be annyi földdel, hogy 2x olyan magas legyen, mint a mag átmérője. Majd takarjuk be üveggel vagy műanyag fóliával, hogy magas legyen a páratartalom. Ezután helyezzük meleg helyre, (esetleg radiátorra, fűtőtestre - de vigyázzunk nehogy túlmelegedjen, károsodjanak a gyökerei!) és a földjét ne hagyjuk kiszáradni!
A magok csírázáshoz a 25°C körüli hőmérséklet szükséges.
Fontos megjegyzés!
Kérjük vegyék figyelembe a következőket:
- a nem megfelelő hőmérséklet,
- az ültetőközeg minősége,
- és a nem megfelelő páratartalom
késlelteti vagy teljesen megakadályozza a csírázási folyamatot!