Rozmaring - Rosmarinus officinalis
Ez a népszerű és közkedvelt fűszer-, kozmetikai- és gyógynövény a mediterrán vidékeken honos. Habitusa változó, mereven felálló hajtásokkal.
Aromás illatú, sötétzöld, szálas levelei bőrneműek, szélük begöngyölt, fonákjuk ezüstös.
Kicsi világoskék virágai tavasszal, kora nyáron nyílnak.
Igen régóta termesztik részben leveles hajtásaiból lepárolt, aromás illóolajaikért, részben fűszerként. A régi görögök azt tartották, hogy élénkíti a memóriát, ezért a diákok magukon viselték a növény ágacskáját, így vált az emlékezőképesség jelképévé.
A francia és az olasz konyha fűszere. Évelő, 150 cm magas örökzöld félcserje. Meleg- és fényigényes. Ősz vége felé a töveket takarni kell, vagy fel kell szedni és fagymentes helyre vinni. A déli melegebb részeken áttelel.
A Rozmaring felhasználása:
A francia és az olasz konyha leggyakrabban használt fűszere. Húsételekhez, babhoz, levesekhez, szószokhoz használjuk, átható aromája miatt kis mennyiségben.
Termesztése:
Kedvelik a forró, száraz fekvést, és bármilyen jó vízáteresztő talajon megélnek. A nedves téli viszonyokat nehezen tűrik.
Virágzás után erősen visszavághatók a bokros, kompakt habitus tenntartására, és így alacsony sövények képzésére alkalmasak.Legjobban zöld-és félfás dugványokkal szaporíthatók nyáron.
Vetés: február-március üvegházba, májustól 18-20°C-on szabadföldbe0,5 cm mélyen.
Térállás: 40x30 cm
Palántázás: május
Kész növény: június-szeptember
Fűszer- és gyógynövények szárítása, gyűjtése