Fűszer- és gyógynövények szárítása, gyűjtése
Semmi sem élénkíti fel az ételt, mint a friss fűszernövények, ezért mindig legyen kéznél. Mi erre a legjobb módszer? Nevelje fel őket otthonában! Akár csak friss kakukkfüvet szeretne, akár különféle gyógynövényeket szeretne termeszteni, rengeteg gyönyörű beltérben is ültethető növényeket ismerünk.
A leginkább elterjedtek:
Ám a saját termesztésű fűszernövényeinket házilag is tudjuk tartósítani, szárítással.
A fűszernövények betakarítását akkor kell megkezdeni, amikor a hajtásaikon az első virágok kinyíltak. A levelek ekkor tartalmazzák a legtöbb illóolajat, íz-, illat- és zamatanyagot.
A levágott hajtásokat kis kötegekbe kötjük, és ha porral vagy sárral szennyezettek lennének, hideg vízzel mossuk le őket. A kötegeket ezután szellős, árnyékos helyen akasszuk fel száradni. Közvetlen napsütés ne érje őket, mert a napsugarak hatására, a bennük található illóolajok elbomlanak.
A száradás - a nyári időszakban - 6-8 napot vesz igénybe. Hosszabb ideig ne hagyjuk a szabadban a kötegeket, mert beporosodhatnak vagy rovarok költözhetnek beléjük.
A száraz kötegeket szétbontjuk, a levelekt lehúzzuk a hajtásokról és enyhén megmorzsoljuk. A leveleket ne törjük apróra, még kevésbé porrá!
Az így előkészített, kellemes illatú fűszereket papír vagy tüllzacskóban, esetleg jól záródó üvegben, fémdobozban táruljuk a felhasználásukig.
A gyógynövények szárítása és gyűjtése
A gyógynövényeket akkor gyűjtik, amikor a felhasználandó részük a legmegfelelőbb fejlődési szakaszban van, illetve a legmagasabb a hatóanyag-tartalmuk. A gyógynövények szárítását az indokolja, hogy a növényi nyersanyag így tárolható a legkönnyebben, ezáltal egész évben rendelkezésre áll; a szárított gyógynövény általában megőrzi eredeti hatóanyag-tartalmának jelentős részét.
A hatóanyagok kivonása mindig előnyösebb szárított növényi részekből, mint a frissből!
A gyógynövény részeinek begyűjtésének időpontjai
- A földbeli részeket: a nyugalmi időszak elején vagy végén, ősszel vagy tavasszal gyűjtik, a nap bármely szakaszában,
- A leveleket: közvetlenül virágzás előtt, száraz napos időben délelőtti vagy déli órákban,
- A teljes föld feletti részt: a virágzás kezdetén, száraz napos időben délelőtti vagy déli órákban,
- A virágokat: általában a virágzás elején, száraz napos időben délelőtti vagy déli órákban,
- A terméseket és a magvakat: a teljes érés előtt vagy alatt, hűvös időben vagy reggel kell begyűjteni.
A gyógynövény földbeli részeinek begyűjtése után azonnal meg kell mosni, esetleg hámozni, feldarabolni.
A zsengébb növényi részeket kosárba tenni, lazán, hogy ne melegedjenek át, ne fülledjenek be.
A gyógynövényeknél alkalmazott fontosabb szabadföldi vetésidők:
- Március eleje (amint rá lehet menni a talajra): mák, konyhakömény, mustár
- Március közepe: (5-8 °C-os a talaj): koriander, kapor
- Április (10-12 °C-os a talaj): ánizs, bazsalikom, olajtök, szeklice
- Nyár vége (aug. vége-szept. eleje): kamilla
- Ősz (szept-okt.): őszi mák
- Tél alá (nov.-dec.): Digitalis, valódi levendula, lestyán, angelika
A szabadföldi magvetés mélységét meghatározza a gyógynövény vetőmagjának mérete, a csírázás időtartama, a
talajszerkezet, valamint a talaj nedvességtartalma. A magtakaró föld vastagsága általában a vetőmag méretének
1,5-2x-ese. Amennyiben a csírázási idő hosszabb, akkor mélyebbre vetünk, nehogy kiszáradjon a mag. Ugyanígy kell eljárni a laza szerkezetű, gyenge víztartó képességű homokos talajokon is.
Fényen csírázó magvak esetében a föld felszínére vetünk, magtakarás nélkül: ilyenkor a vetést hengerezzük (pl. kamilla), szükség esetén fényáteresztő fátyolfóliával takarjuk (pl. macskagyökér).