AKEBIA QUINATA - Ötlevelű akebi Chocolate Vine
Koreában,Japánban és Kína szomszédos területein honos növény. A terméses példányokat támaszték mellett neveljük, nehogy az önsúlyuk alatt letörjenek.
Minimális hőmérséklet: -23°C. Fagytűrő.
Termesztés: A hűvös, árnyékos fekvést és a nedves, humuszban gazdag talajokat szeretik, igénytelen, életerős, gyors növekedésű fajok, metszésük szükséges.
Fotó, cikk: wikipedia
"Az ötlevélkéjű akébia (ötlevelű akébia, ötlevelű folyondárkékhüvely,[1] illetve egyszerűen folyondárkékhüvely,[2]Akebia quinata) a kékhüvelyfélék családjába sorolt akébia(Akebia) nemzetség legismertebb faja. Csokoládészőlő néven is ismert.
Fásszárú, kapaszkodó kúszónövény; 6–10 m magasra is felfut. Öt nyeles levélkéből álló, almazöld levelei tenyeresen összetettek. A fordított tojásdad levélkék széle ép.
Barnáspiros, krémfehér vagy bíborlila virágai vékony száron csüngenek, és kellemes vaníliaillatot árasztanak. A főváltozat virága lilásrózsaszín, lila vagy bíbor porzókkal.
Félörökzöld: a keményebb teleken ledobja leveleit. Viszonylag gyorsan nő, főleg eleinte. Dugványozással és a gyöktörzs feldarabolásával vegetatívan szaporítható.A tápdús és jó vízáteresztő talajt, a napos vagy félárnyékos helyet kedveli. Közepesen vízigényes, -15°C-ig, más források[4] szerint teljesen télálló.Egyes források[5] szerint áprilistól májusig, mások[6] szerint június-júliusban nyílik. Virágja erős nektárképző, a méhek kedvence. Kétlaki, ezért a magányosan ültetett példányok többnyire terméketlenek. Októberben érő, dinnyeformájú termései ehetőek, de tele vannak maggal.
Hajtásait felhasználja az úgynevezett hagyományos kínai orvoslás.
Termését Japánban zöldségnek, olajban kisütve eszik, indájából kosarat fonnak. Bonszajjá is nevelhető."
A kúszónövények kezelése, ápolása