Egyéb trópusi növények - kezelési tanácsok

Mi a sikeres csíráztatás titka? Íme 7 lépés hozzá!

goldenpalm.hu
goldenpalm.hu
2021.10.04 09:16

A sikeres csíráztatás titka - 7 lépésben

Sokan kíváncsiak arra, vajon miért nem bújtak ki az elvetett magok időben vagy egyáltalán? Mi a siker titka?

A válasz nem is annyira bonyolult, mint elsőre hinnéd! A sikeres csíráztatáshoz vezető utat, pontokba szedve gyűjtöttünk össze számodra, mellyel ellenőrizheted hol "ronthattad el" a folyamatot.

Egyes pontokat időben korrigálva még megmenthetőek a magok, de sajnos sok esetben már túl késő.

Mi tehát a siker titka?

A csírázatás 8 titka

 

1; A MAG

Mindig jó minőségű magból kell a csíráztatást elindítani. Olyan megbízható helyről vásároljuk vetőmagot, ahol több éves tapasztalattal rendelkeznek a témát illetően, valamint Certifikációval rendelkeznek a beszerzési forrásból.

A megvásárolt vetőmagot a felhasználásig tartsuk az eredeti csomagolásában, és közvetlenül felhasználás előtt bontsuk ki. A magokat általában 2-3 évig lehet tárolni, ha biztosítjuk a tárolásához szükséges feltételeket pl.: hűvös, száraz, napfénytől mentes hely.

Egyes magokat szükséges a vetés előtt beáztatni (pl.: pálmák, banánok), másokat nem (fűmagok), valamint fajtától függően esetleg meg is kell törni (Rhapidophyllum).

2; SZAPORÍTÓEDÉNYEK

Sokféle konténer, szaporítótálca, csíráztatótálca, tőzeg korong, stb. megfelelő a vetéshez. De fontos, hogy az aljukon megfelelő vízelvezető rés legyen (kivéve a vízinövényeknél pl.: Nelumbo).

A trópusi magokra jellemző, hogy amennyiben nem kapják meg a megfelelő hőmérsékletet vagy vetési közeget, akkor a csírázás elmarad. A magas hőmérsékletet (28-30°C) úgy tudjuk elérni, ha nem cserépben kezdjük meg a csíráztatást, hanem nagyon vékony falú műanyag tálcában (pl.: kiszerelt zöldség, gomba). Ezeknek az alja általában nem lyukasos, így azt a föld belehelyezése előtt nekünk kell kilyuggatni.

A másik kedvelt szaporítóközeg, az a Jiffy tőzeg korongok, tőzegpogácsák aminek kezelése igen egyszerű. Víz hozzáadásával a korong megszívja magát és kész is az ültetésre. Amire figyelni kell, hogy hamar kiszáradhat, ha nem fedjük be valamivel.

Tőzeg korong Jiffy

Valamint a különféle nagyságú Palántanevelő készletek:

Palántanevelő készlet Jiffy 14

3; FÖLDKEVERÉK

A vetéshez legjobb a steril, tőzeg alapú, könnyű és tartós szerkezetű földkeverék. Ezt több típusú földdel tudjuk csak elérni. Mivel hazánkban a legjobb minőségű földet is lazítani kell, emiatt nem hagyatkozhatunk a közvetlen használatára. Amennyiben közvetlenül földbe tesszük a magokat, abban az esetben az első tömörödéskor a mag csírája nem tud rendesen kifejlődni, így az még a felszíre kerülése előtt elpusztul. De ha mégis előbújik, nagy eséllyel nem fejlődik tovább a növényünk és lassan elpusztul.

Leírásainkban minden növényhez tájukoztatásul közöljük a legkedvezőbb keverési arányokat.

A vetési mélység általában 2-2,5 cm, vagy a mag átmérőjének kétszerese. Apróbb magvakat mindig érdemes kaktuszföldbe ültetni, melynek tetejét aztán óvatosan le kell nyomkodni. Locsolásnál figyeljük arra, hogy a magok ne kerüljenek a föld felszínére. Ezt kézi kis permetezővel tudjuk megoldani.

Egyes magokat nem kell földbe tenni (pl.: Adenium), másokat csak félig (pl.: Plumeria, Phyllostachys, Cycas) és olyan is van, amit vetés előtt a hűtőszekrényben kell tartani kb. 3 hónapig (pl.: fenyőmag).

4; TAKARÁS

Az apró magokat ne takarjuk be földdel (kivéve a petúnia, bohócvirág és begónia magvait). A csírázáshoz a legtöbb mag sötétséget igényel (kivéve pl.: Adenium, Plumeria). A cserepeket vagy ládákat takarjuk le barna papírral és fedjük le egy üveglappal.

Tapasztalataink alapján, a trópusi növények nagy része nem igényli a barna papír takarást. Elegendő egy műanyag fólia vagy műanyag tető a föld fölé. Hiszen a rajtuk levő földréteg elegendő vastagságú.

5; MELEGIGÉNY

A legtöbb mag csírázásához a 18-20°C-ot szokták javasolni. A trópusi vetőmagokhoz ez a hőmérséklet nem elegendő! Ezért azt szoktuk javasolni, hogy amikor a fűtési szezon elkezdődik, akkor a cserepeket helyezzük közvetlenül a fűtőtestre, de vigyázzunk arra, hogy a leendő gyökereik ne sérüljenek a nagy hőtől.

Ha csak az ablakpárkányra tesszük a csíráztató egységünket, akkor nem fogjuk elérni a megfelelő hőmérsékletet, így a csírázási idő nagyon megnyúlik, és a csíra nem fejlődik ki. Ekkor jön létre az a helyzet, hogy a nedves földben elkezdenek a magok rothadni. Ha ezt időben észrevesszük, akkor egy teljes átültetés és meleg biztosítása előidézheti a csírázást. Másik példa, hogy a "rossznak hitt" vetőmag kidobás után megindul, amint a megfelelő hőmérsékletet megkapja.

6; VÍZ-ÉS FÉNYIGÉNY

Ahogy a csíranövények a felszínre törnek, szükséges hogy szellőztessük azokat. Mivel nem hagyományos vetőmagokról beszélünk, így még hosszú ideig jó, ha a csíranövényeinket párás, meleg "légkörben" nevelgetjük tovább. Ennek az a haszna, hogy a leveleik vége nem kezd el száradni a szobai körülmények hatására, növekedésük kellően optimális lesz, valamint megóvjuk őket a levélkártevőktől.

Ezt úgy tudjuk elérni, hogy 4 pálcikát szúrunk a cserepünk szélébe és zacskót húzunk rá. A zacskó alját pedig rögzítjük, hogy ne távozzon el a levegő és a pára.

Soha ne hagyjuk a földet kiszáradni, emiatt naponta ellenőrizzük a növényeinket!

7; TŰZDELÉS

Ahogy megjelennek a lomblevelek, a palántákat tűzdeljük át szaporítóládába vagy kisebb cserépbe. Egyes fajtákat már a végső cserepükbe is tehetük (Kaktuszok), míg másokat ideiglenesen a számára javasolt cserépbe (Pálma cserép - Pálmáknak). Ebben a fázisban a földkeverékbe már minden esetben tenni kell tápanyagot (pl.: szerves trágyát) és talajlazítót (tőzeget, kókuszrostot). Az átültetésnél legyünk óvatosak, hogy ne tegyünk kárt a növény leveleiben vagy a gyökerében! Tűzdelés után a növényeket félárnyékos helyen szoktassuk hozzá a kinti, kerti hőmérséklethez. Az öntözésükre ilyenkor is figyeljük!

A növények kertbe történő kiületése előtt mérjük fel, hogy a kiválasztott hely biztosan megfelelő-e a növényünknek. Ha a talaj javításra szorul, akkor szükséges egy teljes földcsere, ami a növény várható nagyságához igazodik. Ennek hosszú ideig történő tápanyag ellátását 1/3 rész szerves trágyával tudjuk biztosítani. A laza szerkezetet pedig tőzeggel érhetjük el.

Így növényünk gyökere gyorsan tud regenerálódni az átültetés után, valamint fejlődése a kedvező talaj miatt megfelelő lesz. 

Ha egyéb kérdésed lenne, keress minket e-mailben (info@goldenpalm.hu) vagy telefonon (+36209 621 620)!