Egyéb trópusi növények - kezelési tanácsok

Adenium obesum - Palackfa

goldenpalm.hu
goldenpalm.hu
2020.06.02 14:10

ADENIUM OBESUM - Palackfa

Adenium obesum - Palackfa - goldenpalm.hu

Család: Apocynaceae.

Gyönyörű virágja és nagyon érdekes törzse miatt kedvelt cserje.

 

Kezelése:

Világos és meleg helyet kedvelő növény. Jól tűri a száraz levegőjű helyiségeket .A tavasztól őszig tartó növekedési időszakban rendszeres öntözést kíván. Ami azt jelenti, hogy amikor a földje kiszárad, csak akkor szabad locsolni. Mivel a törzse a vizet tárolja, túlöntözés esetén hajlamos a rothadásra. Hetente egyszer tápoldatozhatjuk N,P,K tartalmú dísznövényekre használatos tápoldattal. Jó vízáteresztő képességű talajt kell összeállítani számára, ami hazánkban a kaktuszföldet jelenti. Ideális növény száraz levegőjű lakásokba. Nyáron a szabadban is tartható. A téli időszakban szinte nem is kell öntözni. Világos és hűvös télikertekben, lépcsőházakban könnyen átteleltethető növény. Alkalmankénti vizes permetezést (párásítást) meghálálja.Virágzása április-október.

Minimális hõmérséklete: 15°C. Fagyérzékeny.
A magok csíráztatása könnyû,kb. 3 - 10 napot vehet igénybe.

A magvetés előkészítése:

A magokat 3-6 órára nedves papírtörlőbe helyezzük, de álljanak vízben!
Majd kis cserépbe kaktuszföldet helyezzük,spricnivel jól áztasuk meg a földet és az ujjbegyünkkel egy kb. 0.5 cm mély kis mélyedést készítsünk. Ebbe helyezzük majd el a magokat. Ültetési távolság minimum 1cm. A mélyedés lényege, hogy a mag egy helyben maradjon, és a vizet koncentráltan kapja. A magoknak a 20-35 °C körüli hõmérsékletet ajánlott. Ennél kisebb hőmérséklet a csírázást szinte teljesen megakadályozza. A csírázási idő alatt, és amíg a növényke az első pál levelét kibontja, tartsuk félárnyékba, ami inkább 50%-os napsütést jelent. Ezt egy ritkább szövésű anyaggal tudjuk elérni, amit a cserép fölé helyezzünk el. Később már nem lesz erre szükség, mert a teljes napsütésben növekszik a növény a legjobban. A vízellátás is csak a kezdeti szakaszokban lényeges. Naponta a hőmérséklettől függően a magokat mindig tartsuk nedvesen. Ezt általában 4 óránkénti permetezéssel tudjuk elérni.
Amikor már nagyobb, a vízellátást is csökkentsük, hisz vizet tartalékol a törzsében, és csak akkor locsoljuk amikor száraz a földje.

Tápoldatozás:


A vetést követően nem javasolt használni műtrágyát.
1 hónapos csemetét folyékony tápoldattal egyszer egy héten érdemes N20-P-15-K15 arányú oldattal.
2 hónaposan N20-P20-K20 arányban, egyszer vagy kétszer egy héten.
2,5-3 hónaposakat át kell ültetni olyan cserépbe ahol 1 évig megélnek. Itt lehet alkalmazni műtrágyát a földbe keverve N20-P20-K20 arányban, a folyékos műtrágya szintén maradjon heti 1-2 alkalommal az előző arányban fenntartva.
4 hónaposan fognak virágozni 22-35 °C között N8-P15-K15 heti 1-2 alkalommal.
6 hónapos növényeket N0-P15-30-K15-30.
A színvariációk, nem mindig jelennek meg a vegetatív szaporítás útján.