Sabal palmetto - Közönséges palmettopálma - 5db mag/csomag

Sabal palmetto - Közönséges palmettopálma - 5db mag/csomag
2 250 Ft
Unit price: 450 Ft/db
Bonus point : 23 Ft
Sabal palmetto - Közönséges palmettopálma

Kifejlett törzse csupasz, koronáját csavart, zöld vagy kékeszöld, két osztatú, mélyen szeldelt, legyező alakú levelek alkotják.
A szeletek közt hosszú fonálszerű függelékek találhatóak.
Minimális hőmérséklet : - 14-15 °C. Fagytűrő.
Details

Sabal palmetto - Közönséges palmettopálma

Délkelet-USA-ban honos.

Kifejlett törzse csupasz, koronáját csavart, zöld vagy kékeszöld, két osztatú, mélyen szeldelt, legyező alakú levelek alkotják. A szeletek közt hosszú fonálszerű függelékek találhatóak.

Virágaik aprók, fehérek, fényes termései feketék vagy barnák.

A Sabal fajok magányos törzset alkotó példányok, mely gyűrűs vagy sima felületű. Levelei tenyeresen szeldeltek, csúcsukon kettéosztott levélszeletekből állnak. Az összes Sabal-faj levélnyele tüskementes, így különösen ajánlható olyan kertbe, ahol gyerekek is vannak.
A jó fejlődéshez szüksége van tápdús, de kissé homokos talajra. Mivel fiatal korukban erős gyökeret fejlesztenek, ezért nagy cserépben tartsuk őket. Növekedése lassúnak mondható, fiatal korban. Rendszeres vízellátást igényelnek , de időnként a szárazságot is elviseli.
Takácsatkák károsíthatják őket.

Kezelésénél a pálmákra jellemző általános eljárásokat alkalmazzuk.

Minimális hőmérséklet : - 14-15 °C. Fagytűrő.
A csíráztatása könnyű, előbújása már 1 hónap után várható.

Forrás: wikipédia

A közönséges szabalpálma (Sabal palmetto), vagy más néven káposztapálma, palmettó, palmettópálma vagy csak egyszerűen szabalpálma a pálmafélék (Areacea) családjába tartozó faj.

Akár 20 m magasra is megnő (kivételes növésű egyedeknél 28 m magasságot is mértek), a törzse legfeljebb 60 cm átmérőjű. Eme különleges legyezőpálma (Corypheae) sima levélszára végén egy központból egy kerek tenyér formát követve, legyezőszerűen számos levélke ágazik szét. Minden levél 1,5–2 m hosszú, és egyenként 40-60 levélkét fognak össze legyezőszerűen, melyek hossza elérheti a 80 cm-t is. Sótűrő, és gyakran az Atlanti-óceán partjához egészen közeli élőhelyeket is meghódítja. Viszonylag rövid ideig tartó, akár -14 °C-ig csökkenő hőmérsékletet is elviseli. Ugyanakkor egyes adatok szerint ennél jóval alacsonyabb hőmérsékletet is képes túlélni. Ültetése és tartása nagyon egyszerű, mivel szárazságtűrő, és kedveli a lefolyástalan állóvizeket és a sós vizet is. Bár szárazságtűrő fafaj, a virágzásához rendszeres enyhe öntözést és rendszeres trágyázást igényel. A tengeri légáramlatok által szállított sós vízpermetet jól tűri, de a sós tengeri árhullámokat már kevésbé.[1] Virága sárgás-fehér színű, 5 mm átmérőjű. Fürtvirágzata 2,5 m hosszú, és túlnyúlik a leveleken. Fekete csonthéjas gyümölcsei teremnek (kb. 1,3 cm hosszú), melyekben gyümölcsönként egyetlen mag található.


Elterjedési területén népszerű növény. Jól tűri a sós vízpermetet és a hideget. Mivel viszonylag hosszú a fejlődési ciklusa, így keveset szaporítanak csak magról a faiskolákban. Ehelyett a már kifejlett növényeket kis földlabdával ültetik. Ekkor szinte az összes levágott gyökere elhal, és helyébe új gyökeret ereszt az új helyén. Átültetéskor a legtöbb levelet eltávolítják, így csökkentve párologtatást. A hurrikánokkal szembeni ellenálló képessége nagyon jó, de különféle okok miatt gyakran meg kell metszeni. Az új hajtások növekvő "szíve", vagy más néven a terminális rügy miatt kapta a "káposztapálma" nevet. Élelmiszerként és ételízesítőként is felhasználják. Mint más növények merisztémájának differenciálatlan szöveteit a "pálma szívét" is el lehet készíteni ugyanúgy mint a káposztát vagy az articsókát. Egyike azon pálmafajoknak, melyeknek a csúcsrügye pálmasalátaként kerül az asztalra. A történelem során a bennszülött amerikai őslakosok hétköznapi ételei közé tartozott. Azonban ha kivágják a terminális rügyet, az katasztrofális helyzetet termet a növény számára, mert a csúcsrügy az egyetlen pont, ahonnan a pálma nőhet, a rügy nélküli pálma nem lesz képes helyettesíteni a régi leveleket és végül elpusztul.
Kiválóan ellenáll a tűznek, áradásnak, zord tengerpart menti feltételeknek, hidegnek, erős szeleknek és a szárazságnak. Ennek ellenére újabban pusztulni kezdett az emelkedő tengerszint (a legtöbb esetet Florida Big Bend-parton észlelték) miatt. A texasi főnixpálma pusztulás szindrómát előidéző fitoplazmózis jelenleg Florida nyugati partján ugyancsak pusztítja a közönséges szabalpálmát is.
Törzsét két különböző állapot jellemzi. Ha a levelek elhalnak, a levélalapok általában megmaradnak egy darabig, ami egy tüskés, "vászonkötés" hatású megjelenést ad a törzsnek. E levélmaradványos levélalapokat úgynevezett "csizmahúzók"-nak vagy csak szimplán "csizmák"-nak hívják. A név az "Y" alakból eredeztethető, ami a csizmahúzófára emlékeztet. Átültetett egyedeit gyakran szándékosan "csizmahúzósra" nyírják. A már nagyobbra nőtt példányok idővel elvesztik ezt a formát és törzsük egy viszonylag sima oszlop benyomását keltik. A "csizmahúzók" elvesztése természetes folyamat, bár kevéssé ismert az a jelenség, amikor a pálma nem hoz létre levélvesztési zónát és így a levélvesztési zóna kialakításában más fizikai vagy biológiai folyamatok vesznek részt.
Egy ismert kertészeti változata a Sabal palmetto 'Lisa'. A természetes változat és a 'Lisa' fajta között a fő különbség a levélelrendezésben rejlik. Ez is legyezőpálma, de levele nem lógó, nem szálkás, hanem merev. Nem annyira osztott a levele, hanem inkább csésze alakú, enyhén hullámos levélkékkel. Ez a szabalpálma változat a faiskolai kereskedelemben egyre gyakrabban felbukkan. Szívós, bírja a hideget, sótűrő, szárazságtűrő, tűz és szél ellenében is ellenálló ugyanúgy, de kertészeti célokra esztétikusabb megjelenést kölcsönöz mint maga a közönséges szabalpálma.

A káposztaszerű terminális rügye (vagy más néven: csúcsrügye) ehető, és mint a "pálma szívét" előszeretettel fogyasztották.
A szőrökkel borított fiatal levelekből súroló kefét készítettek. Törzséből cölöpöket készítettek, melyeket rakparti építkezéseknél használtak.
A függetlenségi háború idején 1776. június 28-án Charleston hős hazafiai William Moultrie vezetésével erődöt emeltek a közönséges szabalpálma fatörzseiből és azt sikeresen megvédték a britek ellen. (wikipedia)

A magvetés előkészítése és a magonc átültetése

A magokat 1-2 napig langyos, szobahőmérsékletű vízben áztassuk. Az elvetéshez használjunk tőzeget, palántaföldet vagy mosott homok és föld 1 : 2 arányú keverékét. Ezt a mixet rakhatjuk műanyag dobozba, vagy közvetlenül cserépbe is. Ezt nedvesítsük be, de ne álljon benne a víz.
A magokat 2 cm-re vagy nagyobb távolságra helyezzük el egymástól és fedjük be annyi földdel, hogy 2x olyan magas legyen, mint a mag átmérője. Majd takarjuk be üveggel vagy műanyag fóliával, hogy magas legyen a páratartalom. Ezután helyezzük meleg helyre, (esetleg radiátorra, fűtőtestre - de vigyázzunk nehogy túlmelegedjen, károsodjanak a gyökerei!) és a földjét ne hagyjuk kiszáradni!
A trópusi fajok a 28-30 °C körüli hőmérsékletet kedvelik. 

Az első levélkék megjelenése után, óvatosan emeljük ki a növényt és egyenként ültessük át megfelelő nagyságú cserépbe. A magot ne távolítsuk el a növényről, ez pár hét múlva leesik róla.
Biztosítsuk a jó vízelvezetésű közeget (2 rész kerti föld, 1 rész homok). Ne hagyjuk kiszáradni a földjét! A legoptimálisabb, ha a talaj hőmérséklete még egy darabig olyan magas, mint amilyen a csírázás ideje alatt volt. Később a növekedés beindultával, ezt fokozatosan csökkenthetjük.
Lássuk el címkével és állítsuk őket bőséges fénybe, de ne a tűző napra!
Szükség szerint tápoldatozzuk.

Fontos megjegyzés!

 Kérjük vegyék figyelembe a következőket:

- a nem megfelelő hőmérséklet,

- az ültetőközeg minősége,

- és a nem megfelelő páratartalom

késlelteti vagy teljesen megakadályozza a csírázási folyamatot!

 

A pálmák kezelése és ápolása

 

A pálmák kezelése és ápolása

Tovább a cikkhez  >>>

Info
Article No.
697352
Additional products
Similar products