Sonkahagyma, Vöröshagyma - 2g
Különleges, jó ízű, salátahagyma. Lombozata élénkzöld. A hagymatest hengeres alaku, héja sötétsárga, húsa tömött, fehér, jól szeletelhető. Átlagsúlya 50-60 g. Közepesen tárolható, friss fogyasztásra alkalmas.
Vetés: március-áprilisban, 2 cm mélyre.
Vetőmagszükséglet: 5-7 g/10 m2 . Kelés után ritkítjuk.
Térállás: 25x5 cm.
Szedés:július-augusztusban.
Hagymafélék
A hagyma a legrégebbi kultúrnövényeink egyike. Nem melegigényes, a -6, -7 fokot is kibírja. Vízigénye közepes, mivel sekély gyökere nem tudja felvenni a mélyebben található nedvességet. A vöröshagyma termeszthető magról és dughagymáról is. A dughagymás termesztés két évet igényel, mivel első évben termesztjük a dughagymát, melyet ősszel (szeptember-októberben) vagy tavasszal (március-áprilisban) ültetünk ki. Az egyéves fajtákat magról vetjük március-áprilisban. A hagymaféléket köztes növényként is termeszthetjük, petrezselyemmel, sárgarépával, spenóttal, salátával együtt. A metélőhagymát télen cserépben is vethetjük a konyha ablakban is zöldell.
Tipp: A hagymafélék mustárolajat tartalmaznak, melynek csíraölő hatása van. Megfázás esetén fogyasszunk sok friss hagymát. Ezenkivül jelentős az ásványisó tartalmuk, sok bioaktív anyagot tartalmaznak és fontos szerepük van a szív- és érrendszeri betegségek valamint a rák megelőzésében.