Lobelia gregoriana subsp. gregoriana - Gin and Tonic Lobelia
A Kenya-hegy alpesi övezetében lévő nedvesebb helyeken őshonos, 3300–4600 méter között, ahol a szélsőséges éghajlat általában tiszta és hideg reggelenként, heves napsütés mellett, délután felhős vagy ködös, éjszaka tiszta és fagyos.
A nappali hőmérsékletek általában csak néhány fokkal meghaladják meg a fagyot. A Lobelia gregoriana széles, merev levelekből álló, rövid szárú, kompakt rozettát alkot, vöröses árnyalattal az elágazó földalatti rizómából.
Érett állapotban, amelynek hideg élőhelye miatt évtizedekig is eltarthat, a rozetta lenyűgöző, nagyméretű, virágzatot képez visszatérő sávokkal, amelyet a madarak beporoznak.
Sok bromeliádokhoz hasonlóan a levélrozetta víztartályt is tart ami szorosan illesztett levelek között található. Ez kulcsfontosságú ahhoz, hogy fennmaradjon ebben a szokatlan élőhelyen. Ez a tározó éjszaka lefagy, ez a folyamat elég meleget hoz ahhoz, hogy a növény magját életben tartsa mindaddig, amíg a reggeli nap meg nem olvadja a jeget.
A Lobelia gregoriana-t sikeresen termesztik Új-Zéland déli részén.
Minimális hőmérséklet: Fagytűrő
A magvetés előkészítése és a magonc átültetése
Az elvetéshez használjunk tőzeget, palántaföldet vagy mosott homok és föld 1 : 2 arányú keverékét. Ezt a mixet rakhatjuk műanyag dobozba, vagy közvetlenül cserépbe is. Ezt nedvesítsük be, de ne álljon benne a víz.
A magokat 2 cm-re vagy nagyobb távolságra helyezzük el egymástól és fedjük be annyi földdel, hogy 2x olyan magas legyen, mint a mag átmérője. Majd takarjuk be üveggel vagy műanyag fóliával, hogy magas legyen a páratartalom. Ezután helyezzük meleg helyre, (esetleg radiátorra, fűtőtestre - de vigyázzunk nehogy túlmelegedjen, károsodjanak a gyökerei!) és a földjét ne hagyjuk kiszáradni!
A magok csírázáshoz a 25°C körüli hőmérséklet szükséges.
Fontos megjegyzés!
Kérjük vegyék figyelembe a következőket:
- a nem megfelelő hőmérséklet,
- az ültetőközeg minősége,
- és a nem megfelelő páratartalom
késlelteti vagy teljesen megakadályozza a csírázási folyamatot!