Physalis peruviana - Perui földicseresznye, Ehető zsidócseresznye - 5db mag/csomag

NEW
Physalis peruviana - Perui földicseresznye, Ehető zsidócseresznye - 5db mag/csomag
Physalis peruviana - Perui földicseresznye, Ehető zsidócseresznye - 5db mag/csomag
Physalis peruviana - Perui földicseresznye, Ehető zsidócseresznye - 5db mag/csomag
Physalis peruviana - Perui földicseresznye, Ehető zsidócseresznye - 5db mag/csomag
650 Ft
Unit price: 130 Ft/db
Bonus point : 20 Ft

Physalis peruviana - Perui földicseresznye, Ehető zsidócseresznye - 5db mag/csomag


Peruban és Chilében őshonos, sokfelé meghonosított, terpedt évelő. Hajtásai szárnyaltak, elterültek, gyakran lilásak. Szív alakú-tojásdad leveleik átellenesek, szabálytalanul fogazottak, bársonyosak, kihegyezettek, 6-15 cm hosszúak.

Az érett termés édes vagy édeskésen savanyú, zamatos; leginkább az ananász és a szamóca ízei keverednek benne.

Minimális hőmérséklete: -12°C.

Details

Physalis peruviana - Perui földicseresznye, Ehető zsidócseresznye - 5db mag/csomag


Peruban és Chilében őshonos, sokfelé meghonosított, terpedt évelő. Hajtásai szárnyaltak, elterültek, gyakran lilásak. Szív alakú-tojásdad leveleik átellenesek, szabálytalanul fogazottak, bársonyosak, kihegyezettek, 6-15 cm hosszúak.

Nyáron nyíló, 5 sötétbíbor folttal díszített, jelentéktelen, sárga virágai harang alakúak. Bíboroszöld, molyhos csészelevele szalmaszínű burokká alakul, benne a fényes, sima héjú termés narancssárga-sárga. Lédús húsában sok apró, sárgás mag található. a felfújt csésze terméséréskor hasad fel, nyár végén-ősszel. Éretlen terméseik mérgezőek az emberek, állatok számára.

Felhasználása:

Termése frissen, párolva, konzervként, lekvárként, mártásként vagy befőttnek fogyasztható.

Az érett termés édes vagy édeskésen savanyú, zamatos; leginkább az ananász és a szamóca ízei keverednek benne.

Gyógyászati felhasználása:

Kolumbiában sztma ellen és vizelethajtónak használják; Dél-Afrikában borogatásoknál vagy beöntésnél.

Termesztése:

Az egynyári fajok magjait ősszel vagy kora tavasszal kell elvetni, majd magoncaikat meleg, napos vagy félárnyékos helyre ültessük, ami tápanyagokban gazdag.

Az évelők tavasszal, a rizómák feldarabolásával cagy hajtásdugvánnyal szaporíthatók.

Fotó: wikipedia

A magvetés előkészítése és a magonc átültetése

Csíráztatása előtt a magokat tegyük 3-6 órára langyos vízbe. Az elvetéshez használjunk tőzeget, palántaföldet vagy mosott homok és föld 1 : 2 arányú keverékét. Ezt a mixet rakhatjuk műanyag dobozba, vagy közvetlenül cserépbe is. Ezt nedvesítsük be, de ne álljon benne a víz.
A magokat 2 cm-re vagy nagyobb távolságra helyezzük el egymástól és fedjük be annyi földdel, hogy 2x olyan magas legyen, mint a mag átmérője. Majd takarjuk be üveggel vagy műanyag fóliával, hogy magas legyen a páratartalom. Ezután helyezzük meleg helyre, (esetleg radiátorra, fűtőtestre - de vigyázzunk nehogy túlmelegedjen, károsodjanak a gyökerei!) és a földjét ne hagyjuk kiszáradni! 
A magok csírázáshoz a 25°C körüli hőmérséklet szükséges.

Az első levélkék megjelenése után, óvatosan emeljük ki a növényt és egyenként ültessük át megfelelő nagyságú cserépbe. A magot ne távolítsuk el a növényről.
Biztosítsuk a jó vízelvezetésű közeget (2 rész tőzeg, 2 rész savanyú kerti föld, 1 rész homok). Ne hagyjuk kiszáradni a földjét! A legoptimálisabb, ha a talaj hőmérséklete még egy darabig olyan magas, mint amilyen a csírázás alatt volt. Később a növekedés beindultával, ezt fokozatosan csökkenthetjük.
Lássuk el címkével és állítsuk őket bőséges fénybe, de ne a tűző napra!
Szükség szerint tápoldatozzuk, a növény terebélyessé válásakor ültessük 1 számmal nagyobb cserépbe.

 

Fontos megjegyzés!

 Kérjük vegyék figyelembe a következőket:

- a nem megfelelő hőmérséklet,

- az ültetőközeg minősége,

- és a nem megfelelő páratartalom

késlelteti vagy teljesen megakadályozza a csírázási folyamatot!

 

 

 

Info
Article No.
222342
Similar products