Egyéb trópusi növények - kezelési tanácsok

Fűszernövények szárítása

goldenpalm.hu
goldenpalm.hu
2021.09.14 16:28

Fűszernövények szárítása

 

Fűszernövények szárítása

Semmi sem élénkíti fel az ételt, mint a friss fűszernövények, ezért mindig legyen kéznél. Mi erre a  legjobb módszer? Nevelje fel őket otthonában! Akár csak friss kakukkfüvet szeretne, akár különféle gyógynövényeket szeretne termeszteni, rengeteg gyönyörű beltérben is ültethető növényeket ismerünk.

A leginkább elterjedtek:

  • majoranna
  • bazsalikom
  • oreganó
  • kakukkfű
  • izsóp
  • tárkony
  • lestyán
  • citromfű
  • kakukkfű 
  • levendula stb.

Ám a saját termesztésű fűszernövényeinket házilag is tudjuk tartósítani, szárítással.

A fűszernövények betakarítását akkor kell megkezdeni, amikor a hajtásaikon az első virágok kinyíltak. A levelek ekkor tartalmazzák a legtöbb illóolajat, íz-, illat- és zamatanyagot.

A levágott hajtásokat kis kötegekbe kötjük, és ha porral vagy sárral szennyezettek lennének, hideg vízzel mossuk le őket. A kötegeket ezután szellős, árnyékos helyen akasszuk fel száradni. Közvetlen napsütés ne érje őket, mert a napsugarak hatására, a bennük található illóolajok elbomlanak.

 

Fűszernövények szárítása

 

A száradás - a nyári időszakban - 6-8 napot vesz igénybe. Hosszabb ideig ne hagyjuk a szabadban a kötegeket, mert beporosodhatnak vagy rovarok költözhetnek beléjük.

A száraz kötegeket szétbontjuk, a levelekt lehúzzuk a hajtásokról és enyhén megmorzsoljuk. A leveleket ne törjük apróra, még kevésbé porrá!

Az így előkészített, kellemes illatú fűszereket papír vagy tüllzacskóban, esetleg jól záródó üvegben, fémdobozban táruljuk a felhasználásukig.

Fűszernövények szárítása