Kezdőlap     Magok     Rendelés     Kapcsolat
Agavékról   :::   Banánokról   :::   Pálmákról
Palmae

Közismert neve: Archontophoenix alexandrae, King palm.

Előfordulási helye: Ausztrália Queensland államának trópusi, keleti partvidékein honos, sűrűállományokat alkot.

Az Archontophoenix alexandrea egy fenséges megjelenésű örökzöld pálma, melyet ha valaki már élőben látott sohasem felejti el. Törzse kissé duuzadt, halványszürke, az egyszínű zöld koronatörzs alapjánál gyűrűzött. A pálma törzse nagyon finom éritésű, szinte "elengedhetetlen".
Természetes magassága eléheti akár a 30 m-t is. A levelek 2,5-3 m hosszúak, fonákjukon ezüstösen fehér. Virága krémszínű. Hazánkban cserepes példányokat lehet kapni. Mivel ez a pálma nem fagytűrő ezért nyáron a szabadban, télen pedig télikertben, vagy lakásban kell nevelni őket.
ARCHONTOPHOENIX
Kedvelt dísznövények, viszonylag gyors növekedésük és az idős levelek tökéletes leválása utáni sima törzsük miatt, szívesen ültetik őket.
Kifejezetten a napsütésben érzik magukat jó, sekélyen gyökerezők, a száraz évszakbn öntözést és alapos mulcsozást igényelnek.
Törzsük csupasz, levélüstökös, a levelek az alapjuknál szorosan állók. A nagyszámú keskeny levélke, két sorban rendezett, a levél az alapjától a csúcsáig 90°-ban megcsavarodik, így a levél végén elhelyezkedő levélkék függőleges helyzetűek.
Virágzatuk a törzs oldalán a levélüstök alatt fejlődik nagy számban. Virágjuk színe krémszínű-halványlila. Termése gömbölyű, piros bogyó.

Takácsatkák károsíthatják őket.
Kezelésénél a pálmákra jellemző általános eljárásokat alkalmazzuk.

Minimális hőmérséklet : 10 °C
Fagyérzékeny. A csíráztatása könnyű, előbújása már 2 hónap után várható.

ARCHONTOPHOENIX ALEXANDRAE - Alexandra-pálma
Foto: Fores & Kim Star
KATEGÓRIÁK

Agavemag

Banánmag

Cycasmag

Pálmamag

Egyéb mag

Palánta

Ajándék