Kezdőlap     Magok     Rendelés     Kapcsolat
Agavékról   :::   Banánokról   :::   Pálmákról

Agavaceae

Agave horrida ssp. horrida

Közép - Mexikóban honos agave fajta. A növény jellegzetessége a rozetta formájú megjelenés, és a levelek szélei található világosszürke tüskék. Közkedvelt likőrt készítenek belőle. Tolerálja a szárazságot és valamennyire a hideget is.

Az Agavék Észak - Amerika déli részein, Közép Amerikában, Dél - Amerika északi részei élnek. A legtöbb faj Mexikóban honos. Többnyire szukkulens, xerofiton évelők, félcserjék, cserjék. A szúrós levelek, tőlevélrózsában állnak, többnyire húsosak, tövisesek, és elvirágzás vagy termésérés után elhalnak. Sok faj sarjadzik. Virágzáskor a leveleken hosszú tőkocsány fejlődik. A virágzatban gyakran sarjak képződnek.
Az Agavék közismert, kedvelt dísznövények. A kisméretűek kedvelt szobanövények.

A növényeket fagymentes helyen, hideg hőmérsékletű üvegházban, lépcsőházban teleltessük. Az Agavék, levélrózsás, pozsgás évelők. Leveleik kard alakúak és szélük tövises. A kis termetű kb. 30 cm-es fajok 5-10 éves korban virágzanak, az 5 m-t is elérő magasságúak viszont csak 20-40 év elteltével.
Napos vagy részben árnyékos fekvést és humuszban gazdag talajt kedvel. Az edényes növényeket kötött, tápanyagban gazdag földkeverékben neveljük fel, illetve ilyenbe ültessük át.  Méretüktől függően cserepekbe vagy dézsába ültetik, nyáron bejárat közelében, erkélyen, tetőkertben helyezik el őket. Sok napfényre, jó vízgazdálkodású talajra van szükségük. Magról vagy sarjakról szaporíthatóak.
Az ápolási munkák között a legfontosabb a helyes öntözés. Általában több növény pusztul el túlöntözés, mint vízhiány következtében. Nyugalmi időszakban ne öntözzünk!  A nyugalmi periódust jelzi a lombhullás, a levélpárok összezsugorodása, illetve újabbak kifejlődése. Ha nyáron öntözünk, akkor annyi víz jusson a földlabdára, hogy az teljesen átnedvesedjék, s csak akkor öntözzünk újra,amikor a földlabda ismét kiszárad.
Tavasszal, ősszel gyengén öntözzünk, többnyire havonta egyszer.
Hazájukban a növények többnyire kötött, de jó szerkezetű, vízáteresztő, semleges vegysavas jellegű talajban élnek.

Ültethetjük kaktuszföld, kevés agyag és folyami homok keverékébe.

Minimális hőmérséklet :   5 °C.
Fagyérzékeny. A mag csírázási ideje kb. 1 - 2 hét.

AGAVE HORRIDA SSP. HORRIDA -
KATEGÓRIÁK

Agavemag

Banánmag

Cycasmag

Pálmamag

Egyéb mag

Palánta

Ajándék